Stolujte jako královna

21.04.2014 11:52

Jak správně stolovat jsem se paradoxně naučila ve staré dobré Anglii. Měla jsem to štěstí pracovat u "pravé" anglické lady, jež bývala ženou britského velvyslance a celý život se pohybovala v top britské, francouzské, italské a americké společnosti. Tato dáma mi dala mnohé, mmj. základy správného stolování, domnívajíc se, že Československo v kultuře stolování poněkud zaostává. Bylo nesnadné této dámě vysvětlit, že za starých časů byl český národ stejně kutlurně vyspělý jako britská společnost v dobách mládí této staré dámy...

 

NĚKOLIK PRAVIDEL, JAK SE CÍTIT U STOLU SEBEJISTĚ

 
1.  Nešvar ´kávové lžičky´
Zlozvyk, se kterým se neustále setkávám a který mi ´drásá´nervy udržet jazyk za zuby. Schválně, co uděláte s kávovou lžičkou, se kterou si mícháte cukr do čaje nebo kávy? Odložíte jí stranou na talířek nebo necháte v šálku? Asi tušíte správnou odpověď. Všimněte si však v restauracích kolik lidí ji nechá v hrnečku... a kolikrát se jim kávová lžička zabodne do tváře než vypijí svou kávu. Když už dáváme na odiv svůj vkus pro doboru kávu, nezapomeňme na kávovou lžičku...
Všimněte si také tvaru kávové lžičky. Lžička podávaná k pressu je miniaturní, lžička ´klasické´ velikosti je určena spíše na dezerty nebo kompot.
 
2. Textilní ubrousek
Občas se stává, že Vám v restauraci místo papírových ubrousků k talíři přiloží čtverec plátna. Všimla jsem si, že řada lidí neví, co s ním. 

Plátýnko je však velmi praktické - jednoduše jej rozložíme na naše stehna, ve vzácných případech můžeme připevnit na hruď, abychom si neušpinili oděv, a hurá do jídla. Až dojíme, do ubrousku otřeme ústa a odložíme vedle talíře.
 
3. Uspořádání příboru
Obecným pravidlem je během jednotlivých chodů jídla postupovat v používání příboru vždy od kraje. Tudíž předkrm jíme menší vidličkou a nožem, tedy krajním příborem. Na další chod použijeme čistý příbor, opět ten co se nachází na vnějších krajích od talíře. Nezapomínejme také na tvar příboru. Ryby jíme vidličkou s třemi krátkými hroty a nožem s kulatou špičkou nebo ve tvaru lopatičky. Maso ryby se totiž nekrájí, ale odděluje od kostí.
Dezert jíme pouze krátkou vidličkou nebo středně velkou lžící, která vždy pokládá nad talíř.
 
4. Držení příboru
Zásadní věc, kterou většina Čechů neumí. Příbor vždy držíme shora mezi palcem a ukázovákem, nikdy ne zespoda. Naše dlaně vrchní část příboru defacto schovávají. Pro lepší představu se podívejme na obrázek.

5. Sklenička, talířek s toustem
Sklenička  vody bude vždy napravo. Talířek s chlebem nebo toustem vždy nalevo. Dezert uprostřed nad hlavním talířem.
Dezertem můžeme kromě zákusku chápat také puding, šlehaný tvaroh, ovocný kompot nebo zeleninový salát.
V Anglii jako se jako dezert někdy podává zvláštní kompot, který je tak řídký, že svou konzistencí připomíná povidla. Často jde o meruňkový nebo rebarborový kompotový dezert.